Terug naar het overzicht

Veilig genieten van de zon

Over geen enkel onderwerp binnen de huidverzorging is zoveel informatie te vinden als over de zon. Er wordt altijd van alles gezegd en beweerd. Daarom enkele feitjes op een rij.

Als de zon niet schijnt, is het niet nodig je in te smeren
Dit is onzin! Ongeveer 80 procent van de uv-stralen komt gewoon door het wolkendek heen. Bewolking biedt dus niet voldoende bescherming. Op een bewolkte dag kan je huid dus ook zonnebrandcrème gebruiken. Raadzaam is om elke dag een zonnebrandcrème te smeren. Zorg voor een zonnecrème die niet te vol is, de huid beschermt tegen UVA en UVB, ozon en fijnstof. Vind je het lastig om elke dag te smeren, smeer dan in ieder geval bij een uv-index hoger dan 2. Check dit op de www.uv-index.nl.

Als ik mijn huid goed insmeer krijg ik een vitamine D-tekort
In theorie houdt een zonnebrandproduct de aanmaak van vitamine D wel wat tegen. Toch heeft normaal gebruik van een zonnebrandcrème uiteindelijk geen invloed op het ontstaan van een vitamine D-tekort. Onderzoek laat zelfs zien dat mensen die zich erg goed insmeren niet minder vitamine D in hun bloed hebben dan anderen. Overigens kan je nog steeds een vitamine D-tekort hebben als je veel in de zon komt. Er bestaan verschillende factoren die bepalen of jij makkelijk vitamine D kan aanmaken, namelijk leeftijd, huidtype en genetische aanleg. Heb jij een tekort aan vitamine D? Ga dan niet extra lang en onbeschermd zonnen. Gezonder is het om te kiezen voor voeding met vitamine D en eventueel tabletjes te slikken.

Met een ‘all day’ zonnebrandcrème ben ik de hele dag beschermd
Het is onmogelijk dat je met een zonnebrandcrème die je één keer gebruikt, de hele dag beschermd bent. In Europa mag er ook niet meer geclaimd worden dat een zonproduct de hele dag bescherming geeft. Het kan namelijk niet; de mate van bescherming is afhankelijk van je huid en wat je die dag doet. Verder lijken deze ‘all day’ zonnebrandcrèmes erg weinig bescherming te bieden tegen uv-A-straling. Terwijl het juist zo belangrijk is een zonnebrandcrème te gebruiken die beschermt tegen zowel uv-B- als uv-A-straling! Smeer bij zonnige dagen om de twee uur met een zonnebrand waar spf Aen B in zit.

Verschil van uVA EN UVB straling:
UVA heeft hogere golflengte, dringen dieper in de huid door en is verantwoordelijk voor huidveroudering, speelt een grote rol bij huidkanker en kan een melanoom stimuleren
UVB heeft een kortere golflengte en zorgt voor het bruin worden van de huid maar ook voor verbranding van de huid, kan voor allergische reacties zorgen en speelt een rol bij vorming van huidkanker.

Met de zonnebank bereid ik mijn huid voor op de ‘echte’ zon
Ga alsjeblieft niet onder de zonnebank. Een zonnebank bevat veel uv-A-straling. Verder biedt een bruin kleurtje nauwelijks bescherming tegen de zon (maar ongeveer een SPF 4). Dit geldt dus ook voor je bruine kleurtje door de zonnebank. Je bereidt de huid het beste voor door haar in goede conditie te brengen en houden. Dat doe je door goed te eten, de barrièrefunctie te versterken en de huid te beschermen met een UVA EN UVB filter.

Als ik binnen ben, hoef ik mijn huid niet te beschermen
Veel mensen weten niet dat uv-A-straling gewoon door glas gaat. Dat is niet zo gek, want van deze soort straling verbrandt de huid niet; je krijgt dus geen waarschuwing. UvA-straling is verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en hoge kans op huidkanker. Dus zelfs als je binnen bent is het belangrijk de huid in de smeren. Dus eigenlijk 365 dagen per jaar.

Hoe hoger de SPF, hoe beter
Het gaat niet zozeer om de hoogte van de SPF, maar om de manier waarop en hoeveel je smeert. Ook de toegevoegde waarde zijn erg belangrijk. De zon verdampt ook vocht uit de huid. Hierdoor treed ook veroudering op. Collageen en elastine wordt aangevallen. Zorg voor een zonnebrandwerend middel met organische (plantaardige)filters die de UVAen UVB stralen terugkaatsen en de huid optimaal beschermt tegen verdamping van vocht. Plantaardige filters veroorzaken geen irritatie aan de huid dit in tegenstelling tot de chemische fliters.
Onderzoek laat zien dat mensen die een hoge SPF gebruiken, geneigd zijn minder vaak en minder goed te smeren, waardoor ze alsnog meer risico lopen op huidproblemen. Gebruik dus voldoende crème (een halve theelepel crème voor het gezicht) en smeer je om de twee uur opnieuw in.
De SUN van LOOkX Skincare bevat organische filters, heeft UVA en UVB bescherming en is geschikt voor elke huid. Tevens zorgt het ervoor dat vocht in de lederhuid en opperhuid niet verdampt en vrije radicalen neutraliseert.
Kijk op www.salonsirene.nl/webshop./sun

Zoek de balans om van de prachtige zon te genieten. Je heb het nodig voor goede balans van lichaam en geest maar koester het lichaam met een prachtige zonnebrandcrème van LOOkX .

Stralende en zonnige groet,
Bianca Ragetlie
Salon Sirène

Deel dit!