Lookx pigmentvlekjes
De zomer heeft bij velen van ons zijn sporen wel al achter gelaten. (Toch hopen we op nog een paar mooie weken) Behalve een mooie bruine tint, krijgt een groot deel van de bevolking last van pigmentstoornissen. Ruim 21% van de consulten bij de cosmetisch dermatoloog gaan over pigmentvlekken. Hoe ontstaan pigmentstoornissen en hoe kan ik het behandelen?
Pigmentvlekken op de huid worden veroorzaakt door een teveel aan pigment. Er ontstaan donkere bruine plekjes op het lichaam. De zon is vaak de boosdoener en de oorzaak van pigmentvlekken. Dit is ook de reden dat we als eerst pigmentvlekken waarnemen op het gezicht en de handen. Deze lichaamsdelen zijn altijd blootgesteld aan de zon.
De zon is niet de enige boosdoener, er zijn vele oorzaken voor de vorming van pigmentstoornissen, denk maar aan:
– Verwonding aan de huid, bv. schaafwondjes, snij wonden etc.
– Hormoon schommelingen bv. stoppen of starten met de pil, overgang, zwangerschap
– Chronische warmte, bv. Warmte deken
– Chronische druk, bv. strakke beha bandjes, strakke riem
– Ontsteking bv. Bij acne
– Genetisch bv. sproetjes
– Medicatie bv. antibiotica
– Foetotoxische reactie, bv. Op bergamot olie
– Ouderdom
Pigment is in feite een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van je haar en bijvoorbeeld de iris van de ogen. Melanine absorbeert UV-stralen en beschermt zo de huid tegen zonneschade. Pigment heeft dus een beschermende functie. Een donkere huid absorbeert maar liefst 25 procent meer UV-stralen dan een blanke huid. Mensen met een donkere huid hebben niet zozeer méér melanocyten dan mensen met een lichte huid, maar de pigmentkorrels zijn groter, en er worden meer pigmentkorrels afgegeven. Bij een verstoring aan de huid, bv. te veel aan zonlicht, kunnen de pigmentcellen in de war raken. De in de war geraakte pigmentcellen zorgen voor een ophoping van pigment op een bepaalde plek. Een pigmentvlek is geboren.
Het is beter om niet te wachten totdat er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht te besteden aan de bescherming van je huid. Zonneschade wordt namelijk ‘in de huid opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.
Wat kan er aan worden gedaan?
Voor hyperpigmentaties bestaan twee behandelingen, een chemische en een plantaardige. Chemische opblekende middelen, vooral die hydroquinone bevatten, maken de huid een stuk lichter. Maar, hydroquinone heeft veel negatieve bijwerkingen. Het kan bijvoorbeeld allergische reacties veroorzaken en verergering van de pigmentaties. Daarom is gebruik van hydroquinone in veel landen, ook bij ons, verboden. Plantaardige stoffen die de huid lichter maken zijn veiliger en zijn net zo effectief als ze maar consequent worden gebruikt. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn: zoethout, berendruif (Arbutin), rijst, kiwi en moerbei. Ze worden veelal gecombineerd met melkzuur en vitamine C. Het beschermt daarnaast de huid tegen schade door zon en het reguleert de vorming van melanine. (externe bron)
De LOOkX Bright Serum is er speciaal voor de huid die gevoelig is voor hyperpigmentatie en snel pigmentvlekjes vertoont. De formule, met Arbutin, remt de melanineproductie af en zorgt voor een heldere, egale teint. En dat is niet alles: Bright Serum hydrateert en kalmeert de huid intensief, herstelt beschadigd DNA en spoort de collageenproductie aan. Al na de eerste keer aanbrengen voelt de huid zachter.
Deel dit!