Terug naar het overzicht

De invloed van de zon op de huid

De lente is aangebroken en hopelijk wordt april een zonnige maand. Want wat is dat toch altijd een heerlijk gevoel, die warme zonnestralen op je huid. In de salon hoor ik veel verhalen en twijfel over de zon. Om de juiste verhalen te vertellen en wat twijfel weg te nemen, is het handig om te weten wat de zon zoal doet.

De zon zorgt voor:

Aanmaak melanine
Melanine is de kleurstof in de huid: Het geeft jou dat mooie bruine kleurtje. Deze bruinkleuring werkt als een schild ter bescherming voor je lichaam. Wanneer de zon op de huid schijnt wordt er meer melanine geproduceerd. Naast de bruinkleuring maakt het je huid dikker. De verdikking van de huid is niet voel- of zichtbaar. Melanine kan 50% van de UV-stralingen blokkeren in de huid. Er wordt zelfs een deel van de zonnestralen terug gekaatst. Bij teveel blootstelling aan de zon kunnen de pigmentcellen overwerkt raken (door beschadiging van de zon, ook wel verbranding genoemd). De pigmentcellen raken uit balans waardoor pigmentvlekjes ontstaan.

Aanmaak vitamine D
De zon maakt ons vrolijker. Dat komt omdat de huid onder invloed van UV-straling vitamine D aanmaakt. Vitamine D is goed voor tanden en botten. Depressiviteit wordt tegengewerkt door vitamine D, het verbetert de aanmaak van het hormoon endorfine (gelukshormoon) en het heeft een goede invloed op de hormoonhuishouding. Ook verhoogt het je immuunsysteem dat klachten van huidproblemen tegen gaat.

Versnelling van veroudering
Bij langdurige blootstelling aan de zon, komen de stralingen dieper de huid in. De huid breekt hierdoor sneller het collageen af dan normaal en hierdoor ontstaan sneller rimpels. De elasticiteit en stevigheid gaan achteruit. Vergelijk de huid met een elastiek dat je in de zon legt. Het droogt uit en is minder rekbaar.

Verdampen van vocht d.m.v. zweten
De infrarood (UVA straling) die uit de zon komt is warm. Bij veel blootstelling aan de zon ga je meer zweten. De zouten op de huid kunnen het vocht uit de huid onttrekken en de UV stralen laten het vocht sneller verdampen uit de huid.

Verwijding bloedvaten en beschadiging
Bij overmatige blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen. Een voorstadium van een beschadigde huid door de zon is vaak een roodkleuring. De bloedvaten zijn dan verwijd. Ook al stap je dan uit de zon, de beschadiging werkt dan nog even door in de huid. Er ontstaat een pijnlijke huid die rood is en bij ernstige verbranding kan er zelfs zwelling en blaarvorming optreden. Dit kan dan ook weer blijvende schade geven door middel van pigmentatie en couperose.

Zoals eerder is gezegd is de zon ook belangrijk voor ons. Daarom moeten we er met een verantwoorde manier mee omgaan.

Tip 1: Drink altijd voldoende water aangevuld met wat zout. Het zout houdt het vocht vast. Wat een hele mooie combinatie is is water met olijven. Water hydrateert en olijven bevatten onverzadigde vetzuren, anti oxidanten, vitamines en minderalen. Hierdoor verbrandt en beschadigt de huid minder snel.

Tip 2: Laat de huid even wennen aan de zonnestralen. Volop gaan bakken is schadelijk voor de huid. Kies er voor om elke dag 5-10 minuten beschermd in de zon te zitten zodat je je eigen beschermingsschild langzaam kan opbouwen. Vooral na de winter. Geniet van de zon en LOOkX sun fluid SPF 30 zal je beschermen. Het bevat veilige effectieve zonnefilters en biedt bescherming tegen UVA, UVB en luchtvervuiling. Tevens werkt het anti-ageing.

Tip 3: Gebruik de zonnebrand, de Sun Fluid SPF 30 of SPF 50 (spf 50 vanaf eind april verkrijgbaar) van LOOkX skincare.

Geniet van de zon, LOOkX beschermt je! LOOkX Sun fluid SPF30 of 50 bevat veilige, effectieve zonnefilters en biedt jouw huid bescherming tegen UVA ,UVB en luchtvervuiling. Werkt bovendien anti-ageing, herstellend en voorkomt pigmentvorming.

Het is Smart beauty omdat het:
– Hybride is: beschermt, herstelt en anti-ageing.
– Een slimme formule is:versmelt direct met de huid, waardoor het niet te zien of voelen is.
– En de plant stamcellen versterken de werking van het product.

Clean beauty: geschikt voor alle huidtypen, natuurlijke ingrediënten, vrij van parabenen & minerale oliën, vegan, dierproefvrij en duurzaam geproduceerd.

Key ingrediënten voor krachtig resultaat:
– Tomaten stamcellen zijn anti-ageing, verminderen rimpels en beschermt tegen luchtvervuiling.
– Biomimetic peptide verhelpt ontstekingen, irritatie en roodheid.
– Tetrapeptide is een 4-in-1 bescherming tegen veroudering, van de buitenste huidlaag tot aan het DNA.

Hoe gebruik je de sun fluid?

Breng de Sun fluid ’s ochtends aan op de gereinigde huid van je gezicht, hals en decolleté. Eenmaal geabsorbeerd breng je vervolgens een serum, face oil of crème aan. Herhaal meerdere keren per dag de sun fluid over de crème heen voor optimale zonbescherming. Deze zonnecrème is licht genoeg om als basis onder je make-up te dragen. Je kunt ‘m zelfs later op de dag opnieuw aanbrengen over je make-up heen, zachtjes inkloppen.

Deel dit!